1) Verimli bir Anzer Balı için, arı kovanlarında en az 50000-60000 arı bulunması ve bu arı türünün de Kafkas arı ırkından olması gerekmektedir. Anzer balını üreten arı ırkının en önemli özelliği, soğuk havalarda da kendini muhafaza edebilmesi ve diğer arı ırklarına göre dilinin nispeten daha uzun olmasıdır. Bu da doğadaki çiçek nektarını daha iyi emebilmelerini sağlar ve doğal olarak Anzer Balı miktarını arttırır. Anzer yaylasında ki rengârenk bitki örtüsü de bu arı ırkı için ve Anzer balı üretimi için hayati derecede önemlidir.
2) Anzer balını üreten arılar, hava açık olduğunda, yapıları gereği hızlıca kovanlarını boşaltarak çiçek nektarına ulaşmaya çalışırlar. Hava şartları Anzer balı üretiminde çok önemlidir. Hava şartlarındaki saatlik değişimler bile Anzer balı üretimi için çok etkilidir. Sis, dolu, yağmur, sıcaklık azalması gibi hava koşulları Anzer balının oluşumunda önemli belirleyici etkenlerdir. Havanın ılıman veya sıcak olması gerekir. Ayrıca bitki örtüsünün dolu ve kıble rüzgarlarından zarar görmemiş olması gerekmektedir. Hava şartları Anzer balının kalitesinde ve miktarında önemli rol oynamaktadır. Şunu da unutmamak gerekir ki rızkı veren ALLAH’TIR.
Sağlıklı yaşamanın şartı, hastalığa yakalanmadan önce vücudumuzun direncini arttırmaktır. Uzmanlar ise birçok hastalığa karşı Anzer balının şifa olduğunu belirtmektedir. Anzer balının kalitesinde ki sır yüzlerce çeşit çiçekten elde edilmesinde saklıdır. Anzer balı çocukların biyolojik ve zeka gelişmesinde büyük ölçüde etkilidir. Anzer balının içinde ihtiva ettiği demir, sodyum, kükürt, magnezyum, fosfor, polen, manganez, alüminyum, gümüş, albumin, dekstril, azot, protein ve asitler sağlıklı gelişme için hayati önem taşımaktadır.
Anzer balının bu kadar meşhur olmasını sağlayan sebep ise sadece bu bölgede yetişen Endemik çiçek türleridir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder